Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ίδρυση του "Πανεπιστημίου των Ορέων"

Καθηγητές Πανεπιστημίου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και οι τοπικές κοινωνίες αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Παλλήκαρη, για ίδρυση του "Πανεπιστημίου των Ορέων", που έχει ως στόχο τη διάσωση του περιβάλλοντος, του πολιτισμού , της παράδοσης και της οικονομίας των ορεινών περιοχών της μεγαλονήσου.

Ο Γιάννης Παλλήκαρης, ο Μιχάλης Κοπιδάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Michael Herzfeld, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αλλά και αγρότες παρουσίασαν σήμερα τους σκοπούς του εγχειρήματος τους.

"Θεσπίζεται ως Πανεπιστήμιο", τόνισε ο κ. Παλλήκαρης, " έξω από πανεπιστημιακά κτήρια, που θα δραστηριοποιείται στις παρυφές των ορεινών και αποκλεισμένων οικισμών, μέσα στην καρδιά της κάθε τοπικής κοινωνίας. Σε αυτό το περιβάλλον θα υλοποιεί το πρόγραμμά του βασιζόμενο στο συνδυασμό της επιστημονικής γνώσης από το χώρο της οικονομίας, του πολιτισμού, της υγείας και του περιβάλλοντος και θα παράγει βιωματική γνώση, η οποία θα συντελεί στην ανθρωποκεντρική και ολιστική προσέγγιση της Εκπαίδευσης-Παιδείας, τον κοινό τόπο τόσο των επιστημόνων όσο και των ανθρώπων της υπαίθρου. Γι΄αυτό και ο προβληματισμός για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου των Ορέων εξαρχής κινείται πέραν των γνωστών ετοιμοπαράδοτων αναπτυξιακών τεχνικών και αναζητά νέες και γνήσιες στοχεύσεις που συνδιαλέγονται με το συγκεκριμένο και πολυσύνθετο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό σκηνικό της περιοχής".

Παρόντες στην παρουσίαση που έγινε στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου , εκτός από τους καθηγητές Πανεπιστημίων, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής, ο οποίος υποστήριξε την προσπάθεια ως ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα που θα μπορούσε να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου.

Πηγή: Ana-Mpa Culture

2 σχόλια:

korinoskilo είπε...

ωραια κινηση .... ευχομαι καλα αποτελεσματα ....




καλησπερες


πσ.... μεγαλητερα γραμματα βαλε εχουμε και καποια ηλικια:ρρρρρρ

Rock N Rolla είπε...

χαχαχα!!! σορρυ! θα το κοιταξω :-)))

καλησπερα..