Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Ντοκυμαντέρ και Αναπηρία


Νάρκες, θαμμένες από ξεχασμένους πολέμους, εξακολουθούν να ακρωτηριάζουν ανυποψίαστα θύματα στην Ασία, στα οποία προστίθενται συνεχώς θύματα αναπηρίας από πρόσφατα ναρκοθετημένες περιοχές και στρατιωτικά μέτωπα.

Γι αυτό, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ «Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία» - Emotion Pictures, που εγκαινιάζεται την άλλη Παρασκευή, 19 τρέχοντος, στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς, θα περιλαμβάνει στο διαγωνιστικό του τμήμα αντιπολεμικές ταινίες με πρωταγωνιστές θύματα πολέμων, όπως η πολυβραβευμένη ταινία του Φίλ Ντόναχιου, που εστιάζει στην περίπτωση του Τόμας Γιανγκ, του Αμερικανού στρατιώτη, ο οποίος πολέμησε στο Ιράκ και ύστερα από σοβαρό τραυματισμό, έμεινε παράλυτος.

Στο Φεστιβάλ θα διαγωνισθούν τριάντα ταινίες από είκοσι χώρες. Συμμετοχή είχαν υποβάλει 200 ταινίες. Στις 22 του μηνός η αυλαία θα «πέσει» με τη μικρή πιανίστα από την Κορέα, Yoo Ye Eun, το «παιδί θαύμα με τύφλωση», η οποία θα παίξει στο πιάνο αγαπημένα της κομμάτια.

«Το ζήτημα της αναπηρίας δεν παρουσιάζεται σαν αποκομμένη κοινωνική προβληματική, αλλά σε συνάρτηση με ευρύτερες παραμέτρους, όπως o πόλεμος, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, το επάγγελμα, η μητρότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός», λέει η Μαρία Παπαλιού, ψυχή του Emotion Pictures, το οποίο «ταξιδεύει» με προβολές των βραβευμένων ντοκυμαντέρ σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

2 σχόλια:

korinoskilo είπε...

μαλιστα!!
πρωτη φορα το ακουω
να σαι καλα :)

Rock N Rolla είπε...

τπτ :-)
αν μενεις αθηνα, αξιζει να πας να το δεις πιστευω!!!