Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ενας στους 3 πρόσφυγες στερείται τροφής και νερού

«Η καλύτερη πόλη για να ζεις είναι αυτή στην οποία ένας ξένος αισθάνεται σαν στο σπίτι του» έγραψε κάποτε ο Ιταλο Καλβίνο, ο Ιταλός συγγραφέας που είχε γεννηθεί στην Κούβα.

Από την άλλη «το ποσό που χρειάζεται για να σωθούν άνθρωποι είναι μικρότερο απ' αυτό που χρειάζεται για να σωθούν οι τράπεζες» παρατηρεί ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους προσφυγες Αν. Γκουτιέρες. Σήμερα το 80% από τα 42 εκατομμύρια προσφύγων και εκτοπισμένων βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι χώρες εκείνες με τις λιγότερες δυνατότητες να αντέξουν επωμίζονται ένα δυσανάλογο βάρος. Η σημερινή παγκόσμια ημέρα εστιάζει στις πραγματικές τους ανάγκες ως ανθρώπων, αφού σχεδόν ο ένας στους τρεις πρόσφυγες στερείται ακόμη και τα στοιχειωδέστερα μέσα για επιβίωση όπως είναι το νερό, η τροφή και η στέγη.

Συμπληρώνοντας 20 χρόνια λειτουργίας ως αρωγός προσφύγων το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Γλυφάδας ενημερώνοντας για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους έχοντας αφήσει πίσω τους τα πάντα. Σύμφωνα με την έκθεση της Υ.Α του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 29 διαφορετικές ομάδες 25.000 ή και περισσότερων προσφύγων ζουν εξορισμένοι σε 22 κράτη εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια χωρίς να διαφαίνεται άμεση λύση. Περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι κατάφεραν να επιστρέψουν στις εστίες τους πέρσι. Η Κολομβία έχει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς εσωτερικά εκτοπισμένων στον κόσμο που εκτιμώνται γύρω στα τρία εκατομμύρια. Οσο για φέτος; Κοντά στα εκατομμύρια προσφύγων κι εκτοπισμένων από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Σουδάν προστίθενται κι αυτοί από τη Σομαλία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: