Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

1η κίνηση για το μέλλον της ανθρωπότητας?? Προσέχτε τα παιδιά σας πανάθεμα σας


Απολογούνται σήμερα οι τρεις συλληφθέντες (οι δύο ιδιοκτήτες και ο υπεύθυνος πισίνας) που κατηγορούνται για τον τραγικό θάνατο δύο κοριτσιών, ηλικίας εννέα ετών, από πνιγμό σε πισίνα ιδιωτικής κατασκήνωσης στο νομό Λάρισας, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή. Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή το απόγευμα. Ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, Παναγιώτης Νάνης, επισήμανε ότι το δυστύχημα έγινε αντιληπτό όταν εντοπίστηκε να επιπλέει ένα παιδί και στη συνέχεια βρέθηκε και το δεύτερο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το κακό συνέβη κατά τη διάρκεια πειραγμάτων μεταξύ των παιδιών για το ποιο θα κρατήσει περισσότερο την αναπνοή του μέσα στο νερό. Αγνωστο γιατί, κανείς ενήλικας δεν τα εντόπισε έγκαιρα ώστε να τα σώσει, παρά το γεγονός ότι η κατασκήνωση διέθετε υπεύθυνο πισίνας, με άδεια προπονητού κολύμβησης. Επιπλέον, την ώρα του δυστυχήματος στην πισίνα κολυμπούσαν 63 παιδιά.

Πριν από λίγες μέρες έχασε τη ζωή του κι ένα 9χρονο αγόρι, το οποίο πνίγηκε σε πισίνα καταστήματος στον Αλιμο. Στο χώρο υπήρχε ναυαγοσώστης αλλά δεν πρόλαβε να σώσει το παιδί. Για την υπόθεση προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου.

Για το θέμα της ασφάλειας στις πισίνες είχε αναφερθεί προ ημερών στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευγενία Αμανατίδου – Πασχαλίδου, η οποία δηλώνει ότι: «Το νομοσχέδιο του υπουργείου για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν και στις πισίνες ψηφίστηκε πριν από τέσσερις μόλις μέρες, χωρίς να προβλέπεται ο υπεύθυνος να είναι παρών κατά τη διάρκεια της χρήσης των κολυμβητικών δεξαμενών και να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, ανεξαρτήτως αριθμού κλινών».

Χαροπαλεύει

Εν τω μεταξύ μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένα κοριτσάκι 9 ετών, το οποίο παραλίγο να πνιγεί σε πισίνα ξενοδοχείου στην περιοχή Πλατανιά Χανίων. Λίγο μετά τις 16.00 χθες, το κοριτσάκι έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που κολυμπούσε στην πισίνα του ξενοδοχείου. Το περιστατικό αντελήφθη αμέσως ο ναυαγοσώστης που είχε βάρδια εκείνη την ώρα στην πισίνα και κατάφερε να τη βγάλει από το νερό. Στην 9χρονη παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

10 συμβουλές που μπορεί να σώσουν ζωές


- Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά μόνα μέσα και έξω από την πισίνα. Αν πρέπει να φύγετε από το χώρο της πισίνας έστω και για ένα λεπτό, είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας το παιδί.

- Ψάξτε πρώτα στο χώρο της πισίνας εάν κάποιο παιδί αγνοείται.

- Μην αφήνετε ποτέ παιχνίδια γύρω ή μέσα στην πισίνα. Τα παιχνίδια ελκύουν τα παιδιά.

- Πρέπει να γίνεται κατάλληλη πληροφόρηση στις νταντάδες και τα άτομα που προσέχουν τα παιδιά για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις πρώτες βοήθειες σε σχέση με πνιγμό.

- Να έχετε πάντοτε ένα τηλέφωνο δίπλα από την πισίνα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

- Τοποθετήστε πλωτά αντικείμενα που είναι κατασκευασμένα για να σώζουν ζωές (όπως, π.χ., το σωσίβιο κουλούρα) κοντά στην πισίνα.

- Οι πισίνες πρέπει να περιφράσσονται από το υπόλοιπο σπίτι. Το προστατευτικό δίχτυ πισίνας προσφέρει μια εναλλακτική λύση περίφραξης.

- Η είσοδος της προστατευτικής περίφραξης πισίνας πρέπει να κλείνει και να σφραγίζει αυτόματα. Το πόμολο της εισόδου πρέπει να τοποθετείται ψηλά.

- Ολες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα πρέπει να είναι πάντοτε ασφαλισμένα και σφραγισμένα.

- Αναθέστε σε κάποιον ενήλικα να προσέχει το χώρο της πισίνας κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: