Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Τα νέα 7 "Θαύματα του Κόσμου" έρχονται!!!

Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία,ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού,ο Κολοσσός της Ρόδου και ο Φάρος της Αλεξάνδρειας αποτελούν τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας-τάφος του Φαραώ Χέοπα στην Αίγυπτο- είναι το παλαιότερο και το μοναδικό σωζόμενο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, αλλά ο σύγχρονος άνθρωπος δεν πρέπει να θλίβεται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να θαυμάσει τα υπόλοιπα.

Με την είσοδο του 21ου αιώνα, η ανθρωπότητα απέκτησε τα επτά νέα θαύματα του κόσμου, μέσω ενός διαγωνισμού, που διεξήχθη από το 2001 μέχρι το 2007.

Η πρωτοβουλία για τα νέα επτά θαύματα του κόσμου ξεκίνησε από τον Ελβετό παραγωγό, συγγραφέα Μπέρναρντ Βέμπερ. Μία επιτροπή επτά "σοφών", με πρόεδρο τον πρώην γενικό γραμματέα της UNESCO, Φεντερίκο Μαγιόρ, διάλεξε 21 μνημεία που έκρινε ότι έπρεπε να είναι στην τελική λίστα.

Η ψηφοφορία έγινε στη διεύθυνση www.new7wonders.com και ανέδειξε τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου, που είναι: Τσίτσεν Ίτζα Γιουκατάν (Μεξικό), Άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία), Κολοσσαίο Ρώμη (Ιταλία), το Σινικό Τείχος (Κίνα), Μάτσου Πίτσου (Περού), Πέτρα (Ιορδανία) και Ταζ Μαχάλ Άγκρα (Ινδία).










Περισσότεροι από 100 εκατ. άνθρωποι ψήφισαν για τα επτά νέα θαύματα του κόσμου, ενώ με το πέρας αυτής της ψηφοφορίας άρχισε μια άλλη, αυτή για την ανάδειξη των επτά σημαντικότερων φυσικών αξιοθέατων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο διαγωνισμός είναι στη δεύτερη φάση του (σ.σ. θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου 2009) και όσοι ενδιαφέρονται να ψηφίσουν καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 261 μνημείων της φύσης από 220 χώρες που χωρίζονται σε επτά κατηγορίες: 1.τοπία-σχηματισμοί από πάγο, 2. νησιά, 3.βουνά και ηφαίστεια, 4.σπηλιές-βράχοι-κοιλάδες, 5.δάση-εθνικά πάρκα-φυσικοί πόροι, 6.λίμνες-ποτάμια-καταρράκτες, 7.θαλασσινά τοπία.

Δώδεκα από τα 261 μνημεία φυσικής ομορφιάς συναντάμε σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου. Πρόκειται για τον Όλυμπο (Ελλάδα-6η θέση μέχρι στιγμής στην κατηγορία βουνά-ηφαίστεια), το όρος Βλάσιτς (Vlasic-Βοσνία-24η θέση), τους βράχους του Μπελογκράντσικ (Βουλγαρία 3η θέση κατηγορία βουνά και ηφαίστεια), την Πόλη του Διαόλου (Σερβία-1η θέση στην ίδια κατηγορία), τη σπηλιά Βρέλο (ΠΓΔΜ-25η θέση), το φαράγγι του ποταμού Τάρα (Μαυροβούνιο-18η θέση), τους βράχους της Καππαδοκίας (Τουρκία-21η θέση), το εθνικό πάρκο Ρετεζάτ (Ρουμανία-32η θέση), τον ποταμός Δρίνο (Αλβανία-29η θέση), τη λίμνη Οχρίδα (Αλβανία-ΠΓΔΜ 8η θέση), το Δούναβη (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία-3η θέση) και τις λίμνες Πλίτβιτσε (Κροατία-18η θέση).

Όλυμπος (Ελλάδα)


Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό σε όλο τον πλανήτη, αφού στην κορυφή του Μύτικα-2.918 μέτρα- κατά τους αρχαίους βρισκόταν η κατοικία των δώδεκα θεών.

Στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με σειρά από ψηλές κορυφές, ο Όλυμπος ανακηρύχθηκε το 1938, ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο και στο Λιτόχωρο, στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 100χλμ από τη Θεσσαλονίκη, την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου τερματίζει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.

Όρος Βλάσιτς (Βοσνία-Ερζεγοβίνη)

Το βουνό Βλάσιτς αποτελεί τμήμα των Διναρικών Άλπεων-βρίσκεται στην καρδιά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και κυριαρχεί ως φυσικό ορεινό οχυρό. Τα δάση του προσφέρονται για χειμερινά σπορ αλλά και το καλοκαίρι για αγροτουρισμό. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Παλιένικ (1943 μ).

Οι βράχοι του Μπελογκράντσικ (Βουλγαρία)

Οι βράχοι του Μπελογκράντσικ στη βορειοδυτική Βουλγαρία βρίσκονται στην τρίτη θέση στην κατηγορία σπηλιές-βράχοι-κοιλάδες. Οι τεράστιοι βράχοι διαθέτουν παράξενα σχήματα και το ύψος τους αγγίζει τα 200 μέτρα, φαίνεται να σχηματίζουν ανθρώπινες σιλουέτες και μορφές ζώων και φυτών. Σχηματίστηκαν πριν από 200 εκατ. χρόνια σε μία έκταση 30 χλμ. Σημαντικά αξιοθέατα που συμπληρώνουν το τοπίο είναι το αρχαίο κάστρο αλλά και τα αιωνόβια πεύκα, ριζωμένα στους βράχους.

Η "Πόλη του διαβόλου" (Σερβία)

Η "Πόλη του διαβόλου" βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ράνταν, πρόκειται για φυσικό φαινόμενο στο προστατευμένο εθνικό πάρκο.

Αποτελείται από 202 χωμάτινες φιγούρες που σχηματίστηκαν από τη διάβρωση του εδάφους και ηφαιστειακή δραστηριότητα, μερικές έχουν ύψος πάνω από δύο μέτρα.

Ο θρύλος λέει ότι πρόκειται για τοίχους εκκλησιών που κατέστρεψαν οι διάβολοι.

Σπηλιά Βρέλο (ΠΓΔΜ)

Η σπηλιά βρίσκεται στο φαράγγι Μάτκα στη δεξιά όχθη του ποταμού Τρέσκα κοντά στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, Σκόπια.

Πρόκειται για ένα σύστημα δύο σπηλαίων η μία πάνω από το νερό και ή άλλη κάτω από αυτό και μία λίμνη με 30 μέτρα βάθος και τέσσερα μέτρα πλάτος.

Χαρακτηριστικό σημείο της σπηλιάς είναι ένας σταλαγμίτης ύψους τριών μέτρων ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το βάθος της υπόγειας σπηλιάς δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Φαράγγι του ποταμού Τάρα (Μαυροβούνιο)

Το φαράγγι βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα και είναι το πιο βαθύ φαράγγι στην Ευρώπη και το δεύτερο σε μάκρος φαράγγι στον κόσμο (βάθος 1300 μ και μήκος 80χλμ).

Αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ντουρμίτορ και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο.

Η πιο συνηθισμένη δραστηριότητα στο φαράγγι είναι το ράφτινγκ.

Βράχοι της Καππαδοκίας (Τουρκία)

Στο οροπέδιο που υψώνεται στο κέντρο της Tουρκίας, στους σχηματισμούς των τεράστιων βράχων υπάρχουν βυζαντινές εκκλησίες και κελιά μοναστηριών.

Συναντάμε την υπόγεια πολιτεία του Kαϊμακλί, λαξευμένη σε πέτρα από ηφαιστειακή στάχτη, την Iχλάρα, κοιλάδα με ζωγραφισμένες πρωτοχριστιανικές εκκλησίες που λαξεύτηκαν στους βράχους, τη κοιλάδα Γκορέμ.

Εθνικό πάρκο Ρετεζάτ (Ρουμανία)

Το Πάρκο καλύπτει μια έκταση 38.000 εκταρίων στην επαρχία Χουνεντοάρα στη δυτική Ρουμανία.

Σε συνδυασμό με την ποικιλία του εδάφους, συναντάμε τα όρη Ρετεζάτ, λίμνες κοιλάδες και σπηλιές και μια μεγάλη ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα-1190 είδη φυτών από τα 3450 στη χώρα και πολλά είδη πουλιών, ψαριών και θηλαστικών.

Ποταμός Δρίνος (Αλβανία)

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Αλβανίας-ονομαζόταν Δρίλωνας στους αρχαίους χρόνους. Σχηματίζεται από το Μαύρο Δρίνο και από το Λευκό Δρίνο και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα. Ο Δρίνος αρδεύει την πεδιάδα της Σκόδρας.

Λίμνη Οχρίδα (Αλβανία-ΠΓΔΜ)

Η Οχρίδα είναι μία φυσική λίμνη και το αρχαίο της όνομα ήταν Λυχνιτίδα. Η ΠΓΔΜ τη μοιράζεται μαζί με την Αλβανία και με βάθος 294 μέτρα είναι η πιο βαθιά λίμνη στα Βαλκάνια.

Στις όχθες της βρίσκονται οι πόλεις Οχρίδα και Στρούγκα της ΠΓΔΜ και οι πόλεις Πόγραδετς και Λιν της Αλβανίας.

Δούναβης (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία)

Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης, μετά τον Βόλγα. Πηγάζει από το Μέλανα δρυμό στη Γερμανία, ακολουθεί πορεία 2850 χλμ και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρουμανία.

Σημαντικός υδάτινος δρόμος από τη Μαύρη θάλασσα προς το εσωτερικό της Ευρώπης γιατί είναι πλωτός στο μεγαλύτερο μήκος του.

Διασχίζει δέκα ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Λίμνες Πλίτβιτσε (Κροατία)

Οι λίμνες Πλίτβιτσε βρίσκονται στο μυστηριώδες παλιό δάσος γνωστό ως "κήπο του διαβόλου" ανάμεσα στο Ζάγκρεμπ και στο Ζαντάρ.

Το εθνικό πάρκο των λιμνών Πλίτβιτσε αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1979 και είναι το παλαιότερο εθνικό πάρκο της Ευρώπης.

Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει δίπλα στα νερά των 16 λιμνών με τα τιρκουάζ νερά και να θαυμάσει μικρά ρυάκια, καταρράκτες και την ομορφιά της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: