Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Ταινία για το περιβάλλον θα προβληθεί ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο


Την εικόνα των διαρκώς εξαντλούμενων φυσικών πόρων του πλανήτη, κινηματογράφησε με κάμερα στερεωμένη πάνω στο αεροπλάνο, ο Γάλλος φωτογράφος, δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τη διάσωση της γης, Yann Arthus-Bertrand (Γιαν Αρτίς-Μπερτράν).

Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο τού διάσημου για τις από αέρος φωτογραφίσεις Μπερτράν, με τίτλο Home, που θα βγει ταυτόχρονα στις κινηματογραφικές αίθουσες, στο Διαδίκτυο, στις τηλεοράσεις και σε DVD στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος.

Με την έννοια του επείγοντος βέβαια, γιατί αν δεν αντιμετωπίσουμε το οφθαλμοφανές εντός της δεκαετίας που διανύουμε, τότε, σε μια εικοσαετία από σήμερα, θα έχουμε χάσει τα πάντα, λέει ο Μπερτράν, έκπληκτος από τη "μαζική άρνηση να πιστέψουμε αυτό που όλοι γνωρίζουμε".

Όπως εξήγησε ο ίδιος σήμερα, -στο πέρασμά του από τη χώρα μας για την προώθηση της ταινίας του-, ήταν πριν τρία χρόνια που αποφάσισε να γυρίσει το Home, κινητοποιούμενος από την επίδραση που είχε στο κοινό η ταινία του Αλ Γκορ και πεπεισμένος ότι ο κινηματογράφος μπορεί να κάνει ένα τέτοιο θέμα, "γεγονός".

Αποτάθηκε, λοιπόν, για χρηματοδότηση στον Γάλλο σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν ("Το πέμπτο στοιχείο", "Ιωάννα της Λοραίνης" κ.ά.), ο οποίος του έδωσε 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κάνει τις κινηματογραφικές λήψεις σε 53 χώρες, γνωρίζοντας σαν παραγωγός ότι "φυσικά, μια τέτοια ταινία δεν μπορεί να είναι εμπορική, αλλά όμως επίσης, δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματα που επενδύει".

Η ταινία διηγείται την ιστορία της ζωής στον πλανήτη. Και ο άνθρωπος είναι ένα από τα 100.000 είδη στην γη, φυσικά το πιο έξυπνο είδος, που οφείλει να βρει τρόπους να την υπερασπίσει έλεγε σήμερα ο Γιαν Αρτίς-Μπερτράν, τονίζοντας ότι έχουμε φτάσει στο σημείο "να καταναλώνουμε την ενέργεια που αναλογεί στα παιδιά μας".

Ερωτώμενος για τις δυσκολίες που είχε στα γυρίσματα της ταινίας, απάντησε ότι από τις 53 χώρες, αντιμετώπισε προβλήματα σε πέντε. Συγκεκριμένα, στην Ινδία, και λόγω της γραφειοκρατίας, όπως είπε, αλλά και γιατί "δεν θέλησαν να δείξω τη φτώχεια", κατέσχεσαν το 50% του υλικού που τράβηξε με το συνεργείο του.

Στις ΗΠΑ εκκρεμεί δίκη σε βάρος του γιατί κατάφερε, όπως ανέφερε, "να δείξει με ειλικρίνεια την κατάσταση στην κτηνοτροφική βιομηχανία της χώρας, όπου 300.000 βοοειδή εκτρέφονται με ορμόνες και αντιβιοτικά και η ίδια η βιομηχανία εκλύει αέρια που συμβάλλουν στη δημουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου".

Στις ΗΠΑ, η ταινία δεν θα προβληθεί παρά μόνο σε δημόσιες προβολές οικολογικών φορέων. Η ευτυχία τού να τραβήξει από αέρος, πλάνα και της Βόρειας και της Νότιας Κορέας "αναχαιτίστηκε" από τους στρατιωτικούς των δύο χωρών, όπως επίσης και στην Αργεντινή, όπου τους κατέσχεσαν τα διαβατήρια και αναγκάστηκαν να φύγουν εσπευσμένα.

Αλλά και στη Γαλλία, όπου το Home θα προβληθεί σε 600 αίθουσες στις 5 Ιουνίου, όπως και σε οθόνη στον Πύργο του Άιφελ, δεν του δόθηκε άδεια να κινηματογραφήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το Home, είναι ο πλανήτης, είναι το σπίτι μας, και αφορά τη συνείδηση όλων των ανθρώπων, κατέληξε o Yann Arthus-Bertrand.

Αυτό είναι το επίσημο τρέιλερ της ταινίας :

Μια καταπληκτική προσπάθεια για να πάψουμε πια να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και να αρχίσουμε να βάζουμε και μεις "μικρά λιθαράκια" για να σώσουμε έναν πλανήτη που μας φιλοξενεί ζητώντας μόνο να τον σεβαστούμε... Πρέπει να παραδεχτούμε οτί τα έχουμε σκατώσει!!! Σαν τα μούτρα του Αντώναρου τα χουμε κάνει!! Και αν και είμαι απ' αυτούς που πιστεύω στους ανθρώπους, ελπίζω πως όταν καταλάβουμε οτι είμαστε στο χείλος της καταστροφής, θα κάνουμε αυτό που πρέπει (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, δεν είμαι καλύτερος από όλους τους άλλους). Αρκεί να μην είναι πολύ αργά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: