Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

5η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Οι "οικο-ήρωες", είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, σαν τον καθέναν από εμάς. Είναι αυτοί που αφυπνίζονται, κινητοποιούνται, αυτενεργούν, πιέζουν, φέρνουν έναν αέρα αλλαγής και ελπίδας και εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Είναι αυτό το είδος των ανθρώπων που ο πλανήτης χρειάζεται περισσότερο.

Μέσα σε 200.000 χρόνια ο άνθρωπος κατέστρεψε την εύθραυστη ισορροπία με την οποία η Γη ζούσε επί 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η εξάντληση των φυσικών πόρων, ο αφανισμός των ειδών δείχνουν ότι ο άνθρωπος θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του.

Στο τέλος του αιώνα, η άμετρη κατανάλωση θα έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των φυσικών πόρων της Γης. Δεν υπάρχει καιρός για θρήνους. Μας απομένουν το πολύ δέκα χρόνια για να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τον αλόγιστο τρόπο που εκμεταλλευόμαστε τα δώρα της Γης και να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Η 5η Ιουνίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πριν από 37 χρόνια για να θυμίζει τη σημασία της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, στις 5 Ιουνίου του 1972. Είναι ένα από τα βασικά μέσα που χρησιμοποιεί ο διεθνής οργανισμός για να δίνει κάθε χρόνο μια νέα ώθηση στον προβληματισμό, την ενεργοποίηση και τη δράση κυβερνήσεων και πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ειδικό θέμα της φετινής εκστρατείας είναι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που ο ΟΗΕ συνδέει με την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία των δασών. Η επιλογή αυτή επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για μια νέα παγκόσμια συμφωνία, ένα πλανητικό "new deal" για τη σωτηρία της Γης, μεταξύ των κρατών που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις Κλιματικές Αλλαγές, στο τέλος της χρονιάς.

Το "γενικό πρόσταγμα" των φετινών εκδηλώσεων της 5ης Ιουνίου έχει το Μεξικό, σε ένδειξη αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι λατινοαμερικανικές χώρες στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, όπως για παράδειγμα μέσω της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην Αγορά Άνθρακα. Το Μεξικό είναι επίσης ένα από τα κράτη που ηγούνται στην εκστρατεία "Φυτεύουμε ένα δισεκατομμύριο δέντρα" του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP). Υπεύθυνο για το 1,5% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου το Μεξικό, έχει αναλάβει να φυτέψει φέτος το 25% των δέντρων της εκστρατείας.

Φύτεψε ένα δέντρο - μπορείς!

Συμβαίνει συχνά να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, να συνειδητοποιούμε τη σοβαρότητά του, αλλά να μην ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε, να μην βρίσκουμε πώς θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε κι εμείς ώστε να συνδυαστούμε με την προσπάθεια άλλων πολιτών του κόσμου και να φέρουμε ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Πιο κάτω ακολουθούν απλές ιδέες για μια πιο "πράσινη" καθημερινότητα του καθενός μας, με στόχο έναν πιο πράσινο πλανήτη. Είναι οι ιδέες που προτείνει ο ΟΗΕ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας, οι οποίες μπορούν να εμπλουτιστούν με άλλες έξυπνες λύσεις που θα κάνουν τη διαφορά - τουλάχιστον ως την ημέρα της Πράσινης Επανάστασης?

Η UNEP συμμετέχει στα κοινωνικά δίκτυα Twitter και Facebook και έχει δεσμευτεί να φυτέψει ένα δέντρο για κάθε μέλος του Διαδικτύου που είχε επικοινωνήσει μαζί της ή είχε συνεισφέρει μια ιδέα για το περιβάλλον έως τις 5 Ιουνίου.

Το σύνθημα "Φύτεψε ένα δέντρο - μπορείς!" είναι γνωστό και ευτυχώς έχει γίνει πράξη και στην Ελλάδα. Δήμοι, οργανώσεις, ακόμα και μεγάλα μέσα ενημέρωσης κινητοποιήθηκαν και φύτεψαν εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα, ιδιαίτερα ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007.

Ο Ιούνιος, λένε οι γεωπόνοι, είναι ο μήνας που μπορούν να φυτευτούν δέντρα σε κάθε σημείο του πλανήτη! Η εκστρατεία του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον έχει θέσει στόχο τα επτά δισεκατομμύρια δέντρα - ένα για κάθε πολίτη του πλανήτη - ως το τέλος αυτής της χρονιάς.. Έχουν ήδη φυτευτεί τρία δισεκατομμύρια και υπάρχει δέσμευση για άλλα πέντε. Η Ημέρα του Περιβάλλοντος μας το ξαναθυμίζει. Να βρούμε, λοιπόν, την ευκαιρία να φυτέψουμε ένα δέντρο κι εμείς!

Μια άλλη γενική ιδέα που προτείνει το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον είναι να μην πετάμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πλέον, αλλά να τα χαρίζουμε σε οργανώσεις που ξέρουν πώς να τα διακινήσουν ή να τα αφήνουμε σε κάποιο σημείο για να τα πάρουν άλλοι που τα έχουν ανάγκη.

Για μια πράσινη καθημερινότητα

Στο σπίτι

Αρχίζει με την εξοικονόμηση νερού. Όταν ξυριζόμαστε, πλένουμε το πρόσωπο ή τα δόντια, δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει. Ξέρατε ότι ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό;

Ένας καλά μονωμένος θερμοσίφωνας με ρύθμιση σε χαμηλούς βαθμούς και ντους που δεν τρέχει ορμητικά κάνουν οικονομία τόσο σε νερό όσο και σε ενέργεια.

Η ηλεκτρική ξυριστική μηχανή ή η κλασική μηχανή με ξυραφάκια αντί για την πλαστική της μιας χρήσης μειώνει σημαντικά τα σκουπίδια.

Χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πετσέτες όπου και όσο μπορείτε. Και στο μπάνιο στεγνώνετέ τις καλά και ξαναχρησιμοποιήστε τις. Στο κάτω-κάτω πλυμένοι και καθαροί είμαστε όταν σκουπιζόμαστε?

Διαλέγετε γυάλινες συσκευασίες αναψυκτικών και πήλινους κεσέδες γιαουρτιού.

Σας αρέσει να φυλλομετράτε την εφημερίδα σας με το πρωινό; Πιο οικονομικό για τον πλανήτη είναι να τη διαβάζετε και μετά να την αφήνετε για άλλους. Αν δεν το κάνετε και την κρατάτε στο σπίτι, φροντίστε τουλάχιστον να την ανακυκλώνετε. Μην ξεχνάτε ότι κάθε χρόνο εξαφανίζονται 130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.

Αν παίρνετε μαζί σας σάντουιτς, μην το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη. Χρησιμοποιείτε σακουλάκια από χαρτί, λαδόκολλα ή πλαστικά που είτε ανακυκλώνονται είτε ξαναχρησιμοποιούνται.

Όταν φεύγετε από το σπίτι, μην ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές και βγάζετε τους φορτιστές από την πρίζα. Η εξοικονόμηση ενέργειας περιορίζει τη μόλυνση του περιβάλλοντος- όπως και τα δέντρα?

Στο δρόμο

Μη φεύγετε από το σπίτι χωρίς μια πάνινη τσάντα, ώστε να αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες αν χρειαστεί να ψωνίσετε.

Στην εποχή των εύκολων λύσεων, σαν τη δική μας, ακούγεται πολύ ριζοσπαστικό, αλλά είναι και το πιο αποτελεσματικό μέσο για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνετε στον πλανήτη: Αποφεύγετε το ΙΧ σας. Προτιμήστε το περπάτημα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο, μοιραστείτε το αυτοκίνητο φίλων ή συναδέλφων.

Συγκεντρώστε και κάντε μέσα σε μια μέρα όλες μαζί τις δουλειές για τις οποίες χρειάζεστε οπωσδήποτε αυτοκίνητο. Οι εκπομπές αερίων, ανάμεσά τους και από τις εξατμίσεις του αυτοκινήτου σας, έχουν ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία των τελευταίων 15 ετών σε ύψος-ρεκόρ στην ιστορία του πλανήτη.

Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πηγαίνετε στη δουλειά, φροντίστε τουλάχιστον να έχετε ένα υβριδικό αυτοκίνητο που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Ρυθμίστε σωστά τον αέρα στα ελαστικά. Μια μόνον από τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι ότι ως το 2050 θα υπάρξουν 200 εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω της ξηρασίας και των άλλων φυσικών καταστροφών.

Αν τελικώς παίρνετε το ΙΧ σας και ανήκετε στους λίγους και τυχερούς που δεν παγιδεύονται στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, κρατήστε σταθερή ταχύτητα. Ξοδέψτε ακόμη λιγότερη ενέργεια παίρνοντας καθ' οδόν άλλους συναδέλφους.

Αν μπλέκετε σε κυκλοφοριακή συμφόρηση και κρίνετε ασφαλές να σβήνετε τη μηχανή, κάντε το. Την ώρα που περιμένετε, αναλογιστείτε πόσο χρήσιμα είναι τα δέντρα που καθαρίζουν το διοξείδιο του άνθρακα και σκεφτείτε πού και πότε θα φυτέψετε ένα κι εσείς!

Ο θυμός με τη συμπεριφορά των άλλων οδηγών ή με το κυκλοφοριακό μειώνει τα δικά σας μίλια ζωής? Μετρήστε ως το 10, σκεφτείτε ότι πλανήτης σάς χρειάζεται και κάντε κάτι γι' αυτόν?

Στη δουλειά

Χρησιμοποιείτε γυάλινο φλιτζάνι και ποτήρι για τον καφέ, το τσάι ή το αναψυκτικό σας αντί για τα πλαστικά της μιας χρήσης.

Κρατήστε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού και ξαναγεμίζετέ το, ώστε να μην αγοράζετε συνέχεια καινούρια. Ξέρατε ότι το 80% των πλαστικών μπουκαλιών μπορεί να ανακυκλωθεί αλλά μόνον το 20% ανακυκλώνεται τελικώς;

Όταν χρειάζεστε πρόχειρο χαρτί ξαναχρησιμοποιήστε από την ανάποδη παλιά ή άχρηστα έγγραφα.

Στον εκτυπωτή και το φωτοτυπικό χρησιμοποιείτε και τις δύο πλευρές του χαρτιού. Είναι ένας εύκολος τρόπος να σώσετε ένα δέντρο!

Αν δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης, ξεκινήστε το εσείς! Η ανακύκλωση των σκουπιδιών συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Υπολογίζεται ότι το 75% των απορριμμάτων του πλανήτη μπορεί να ανακυκλωθεί, αλλά, προς το παρόν, αυτό συμβαίνει μόνον με το 25%.

Τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούμε όταν δουλεύουμε με υπολογιστές, π.χ. μελάνια, CD και DVD, είναι φτιαγμένα από υλικό που ανακυκλώνεται. Τα καλώδια και τα μεγάφωνα ακολουθούν λίγο πολύ ένα κοινό πρότυπο, που σημαίνει ότι μπορούν χρησιμοποιηθούν σε διάφορα μοντέλα και τύπους ηλεκτρονικών συσκευών.

Μειώστε το αποτύπωμα άνθρακα στο γραφείου σας. Μειώστε δηλαδή την αύξηση του μονοξειδίου του άνθρακα που προξενούν οι επαγγελματικές σας δραστηριότητες. Πώς γίνεται; Ελέγχοντας ότι υπολογιστές, εκτυπωτές, ηχεία, φωτοτυπικά και όλα τα άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιείτε έχουν το σήμα εξοικονόμησης ενέργειας από τον κατασκευαστή ή επιδιώκοντας να το έχουν τα καινούργια με τα οποία θα ανανεωθεί ο εξοπλισμός του γραφείου. Επίσης, κλείνοντας όλα τα μηχανήματα στο τέλος της μέρας.

Σβήνετε τα φώτα όπου δεν χρειάζονται: στα γραφεία που δεν υπάρχει κόσμος, στις τουαλέτες, στις αίθουσες συμβουλίων. Είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να εξοικονομείτε ενέργεια.

Αν θέλετε να διακοσμήσετε με κάτι προσωπικό το χώρο της δουλειάς, φυτέψτε μερικά απλά και ταπεινά φυτά και λουλούδια, από αυτά που χρησιμοποιούμε στον κήπο και στο μπαλκόνι. Τα φυτά κάνουν καλό ακόμη και στο περιβάλλον του γραφείου, καθώς καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από ουσίες που μολύνουν. Και αν υπάρχει χώρος, φυτέψτε κι ένα δέντρο.

Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας

Αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό στο σπίτι τους ζεστούς μήνες, χαμηλώστε την έντασή του και συνδυάστε το με ανεμιστήρα για καλύτερο, οικονομικότερο και οικολογικότερο αποτέλεσμα.

Μη βάζετε λάμπες, τηλεοπτικούς δέκτες και άλλες συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα κοντά στο θερμοστάτη του κλιματιστικού σας, επειδή το κάνουν να λειτουργεί περισσότερο απ' όσο χρειάζεται.

Το χειμώνα, μέσα στο σπίτι, φορέστε χειμωνιάτικα ρούχα αντί να ανεβάζετε τη θερμοκρασία. Έτσι θα νιώσετε καλύτερα την αλλαγή των εποχών, θα ανανεώσετε την εμφάνισή σας και θα κάνετε οικονομία για σας και για τον πλανήτη.

Εξοικονομήστε ενέργεια, χρησιμοποιώντας μικρά σκεύη για το μαγείρεμα μικρών ποσοτήτων.

Αν ρούχα που έχετε φορέσει είναι ακόμα καθαρά μην τα βάζετε στα άπλυτα επειδή βαριέστε να τα κρεμάσετε. Φοράτε τα τζιν σας πάνω από μια φορά. Να θυμάστε ότι 5.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Χρησιμοποιείτε φιλικά για το περιβάλλον απορρυπαντικά και σαπούνια στο σπίτι. Κάνουν καλό στο περιβάλλον. Χρειάζεται να σας θυμίσουμε πάλι να φυτέψετε και κανένα δέντρο;

Οι "οικο-ήρωες"

Μια πρωτότυπη ιδέα της φετινής εκστρατείας του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον είναι η ανάδειξη και υποστήριξη απλών καθημερινών ανθρώπων που κινητοποιούνται δραστήρια με οποιοδήποτε τρόπο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, βάζοντας έναν σημαντικό προσωπικό οικολογικό στόχο ή αναλαμβάνοντας να φέρουν σε πέρας μια δύσκολη συμβολική δράση.

Οι "οικο-ήρωες" αυτοί δίνουν ένα "ανθρώπινο πρόσωπο" στην εκστρατεία, κεντρίζουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, ενεργοποιούν τους πολίτες και υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας άλλης νοοτροπίας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν και προβάλλουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το αποτύπωμα άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση των απορριμμάτων, η σημασία των τροπικών δασών και η αξία κάθε νέου δέντρου που φυτεύεται.

Με το παράδειγμά τους προβάλλουν τη σημασία της αειφόρου και ισότιμης ανάπτυξης και υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας παγκόσμιας συνεργασίας που θα διασφαλίσει ότι στο μέλλον όλα τα έθνη και οι λαοί του κόσμου θα απολαύσουν μια ζωή που θα τους παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και ευμάρεια.

Ρόουζ Σάβατζ - "Ας συνεργαστούμε"

Η Ρόουζ είναι μια περιβαλλοντική ακτιβίστρια που έγινε γνωστή όταν διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό κωπηλατώντας μόνη της. Φέτος, διασχίζει τον Ειρηνικό και θα ολοκληρώσει την "οικο-αποστολή" της τον ερχόμενο Δεκέμβριο, περπατώντας μαζί με χιλιάδες άλλους ακτιβιστές από το Λονδίνο στην Κοπεγχάγη, όπου θα μιλήσει στους πολιτικούς ηγέτες κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές. Διασχίζει ωκεανούς για να τονίσει τη σημασία τους και περπατάει χιλιάδες χιλιόμετρα για να δείξει την ανάγκη μιας δραστικής εναλλακτικής λύσης για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.

Για κάθε 10.000 κουπιές που κάνει η Ρόουζ καθημερινά, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην εκστρατεία "Ας συνεργαστούμε" κάνουν 10.000 βήματα. Με κάθε 53 ανθρώπους που θα κάνουν 1.000.000 βήματα συνολικά ο καθένας, θα συμπληρώνεται το μήκος μιας μεγάλης αγκαλιάς που θα χωρούσε ολόκληρη τη Γη!... Στις 24 Μαΐου η Ρόουζ Σάβατζ ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα για την Κλιματική Αλλαγή (www.rozsavage.com).

Το διπλό ποδήλατο του Τσαρλς και του Σο Σκοτ

Ο Τσαρλς Σκοτ και ο οκτάχρονος γιος του, Σο θα ξεκινήσουν μια δίμηνη ποδηλατοδρομία κατά μήκος της Ιαπωνίας με ένα διπλό ποδήλατο. Την ιδέα εμπνεύστηκαν από το ντοκιμαντέρ του BBC "Πλανήτης Γη" που παρακολούθησαν μαζί. Πατέρας και γιος θα διανύσουν μια διαδρομή 4.700 χιλιομέτρων, από το βορειότερο ακρωτήριο Σούγια, στο νοτιότερο Σάτα.

Ξεκινούν στις 5 Ιουνίου για να συμπέσουν με τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας. Καθ' οδόν θα επισκεφθούν 11 τόπους παγκόσμιας κληρονομιάς, θα μιλήσουν για την εκστρατεία των επτά δισεκατομμυρίων δέντρων που θέλει να φυτέψει ο ΟΗΕ και για τα άλλα καυτά περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο μικρός "οικο-πρεσβευτής" Σο θα χαιρετίσει τη Διεθνή Διάσκεψη για τα Παιδιά και τους Νέους στην Κορέα, με βιντεο-τηλεγράφημα που θα στείλει από το απομακρυσμένο σημείο που θα βρίσκεται τότε (www.japanbikeride.com).

Με το Πλαστίκι και το Καϊσέι στους Ωκεανούς

Ο Ντέιβιντ Ντε Ρότσιλντ εντυπωσιάστηκε από μια έκθεση του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς και κατάστρωσε το δικό του σχέδιο για να αφυπνίσει την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών του πλανήτη.

Με πλήρωμα λίγους και εκλεκτούς επιστήμονες, ναυτικούς, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, το ιστιοπλοϊκό "Πλαστίκι" έχει ήδη ξεκινήσει ένα ταξίδι 100.000 ναυτικών μιλίων από τη μια πλευρά του Ειρηνικού στην άλλη. Περνούν από μέρη εντυπωσιακά και περιβαλλοντικά ευαίσθητα, όπως μια περιοχή περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, που αποκαλείται "Ο Μεγάλος Σκουπιδότοπος του Ανατολικού Ειρηνικού", όπου το πλαστικό είναι έξι φορές περισσότερο από το πλαγκτόν.

Το "Πλαστίκι" είναι ένα εντυπωσιακό καταμαράν 20 μέτρων που κατασκευάστηκε ειδικά γι' αυτό το ταξίδι από πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα τα οποία προορίζονταν για ανακύκλωση. Είναι εξοπλισμένο με δορυφορικά τηλέφωνα και υπολογιστές, ώστε να στέλνει τακτικά στον υπόλοιπο κόσμο φωτογραφικό υλικό και τις ανταποκρίσεις του. Η ομάδα του "Πλαστίκι" θέλει να δείξει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αντλήσει από την ανθρώπινη έμπνευση ιδέες που δεν εξαντλούν τους φυσικούς πόρους και προχωρούν ένα βήμα μπροστά προς τη βιώσιμη ανάπτυξη (www.theplastiki.com).

Το σχέδιο Καϊσέι δημιουργήθηκε από μια ομάδα οικολόγων ναυτικών, ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό και τη θάλασσα, περιβαλλοντολόγων και άλλων επιστημόνων. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μελετήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συγκεντρωθούν τα πλαστικά από τους ωκεανούς, να εξουδετερωθούν οι τοξικές τους ιδιότητες και να μετατραπούν σε πετρελαιοκαύσιμο.

Η πρώτη ερευνητική αποστολή της ομάδας θα πραγματοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι. Σε αυτήν θα γίνει η αναλυτική έρευνα για τις διαδικασίες, το κόστος και τις τεχνολογικές λύσεις που απαιτούνται προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός, ο οποίος, σημειωτέον, θα είναι ο πρώτος στα βάθη των ωκεανών. Η αποστολή είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 60 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού.

Ο μεγαλύτερος όγκος των πλαστικών αντικειμένων είναι μιας χρήσης και μόνον το 5% ανακυκλώνεται. Σύμφωνα με το περιοδικό National Geographic, κάθε τρία λεπτά χρησιμοποιούνται 85 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια. Από όσα δεν πηγαίνουν προς καύση, το μεγαλύτερο μέρος παίρνει το δρόμο για τους ωκεανούς.

Σπασμένο σε κομματάκια και ίνες, το πλαστικό σκοτώνει χιλιάδες ψάρια και πουλιά που το μπερδεύουν με τροφή, κάνοντας έτσι και την είσοδό του και στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Το National Geographic και το Google Earth θα κινηματογραφήσουν την αποστολή Καϊσέι (www.projectkaisei.org)

Η Γη, το σπίτι μας

Ο Γιαν Αρτίς Μπερτράν είναι εξαιρετικός φωτογράφος, δημοσιογράφος και ενθουσιώδης υπερασπιστής της αειφορίας στον πλανήτη. Οι αεροφωτογραφίες του με θέμα "Η Γη από ψηλά" συνεχίζουν ακόμη να κάνουν το γύρο του κόσμου, από το 2000 που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Παρίσι με μεγάλη επιτυχία από την πρώτη μέρα της έκθεσης.

Στο τέλος του 2008 τις είχαν δει περισσότεροι από 130 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους. Για την έκθεσή του "Έξι δισεκατομμύρια άλλοι", συγκέντρωσε φωτογραφίες-χρονογραφήματα με μαρτυρίες από τη ζωή περίπου 6.000 ανθρώπων από 65 χώρες. Το 2005, σε συνεργασία με τα γαλλικά υπουργεία Παιδείας και Περιβάλλοντος, φιλοτέχνησε 22 αφίσες για τη βιώσιμη ανάπτυξη που διανεμήθηκαν δωρεάν σε χιλιάδες αντίτυπα σε όλα τα γαλλικά σχολεία.

Το συγκεκριμένο έργο συνεχίστηκε και τα επόμενα δύο χρόνια με κεντρικό θέμα τη βιοποικιλότητα, το 2007 και την ενέργεια, το 2008. Η φετινή του δουλειά, που αποτελεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στον κινηματογράφο, είναι ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με θέμα τον πλανήτη Γη, "Το σπίτι μας" (Home).

Αποτελεί ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό με πλάνα από 54 χώρες του πλανήτη που καλεί τον θεατή να δει το μεγαλείο της Γης από ψηλά, με το μάτι ενός πουλιού, και να συνειδητοποιήσει πώς και πόσο κακομεταχειριζόμαστε τόσους θησαυρούς και τέτοια ομορφιά (GoodPlanet.org).

Η πρεμιέρα της ταινίας, στις 5 Ιουνίου, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και γίνεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 110 μεγαλουπόλεις και πρωτεύουσες του κόσμου.

Οι "οικο-ήρωες", είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, σαν τον καθέναν από εμάς. Είναι αυτοί που αφυπνίζονται, κινητοποιούνται, αυτενεργούν, πιέζουν, φέρνουν έναν αέρα αλλαγής και ελπίδας και εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Είναι αυτό το είδος των ανθρώπων που ο πλανήτης χρειάζεται περισσότερο.

2 σχόλια:

korinoskilo είπε...

καποια τα ηξερα και λειτουργω βαση αυτων ....
με το αυτοκινιτο εχω μεγαλο ζορι γιατι δουλευω με αυτο :/
( οχι δεν ειμαι ταξιτζου):Ρ

καποια αλλα θενκς που τα ειπες θα εφαρμοστουν :)

Rock N Rolla είπε...

χαιρομαι που σου αρεσε και βοηθησα!!!

καλημερα ;)