Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Με εγκέγαλο τελικά λειτουργούν και τα φυτά!!!

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στους επιστημονικούς κύκλους ότι τα φυτά, εκτός από σεξουαλικότητα, διαθέτουν εγκέφαλο και νευρικό σύστημα!

Ερευνα ειδικών, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ντόιτσε Βέλε», καταδεικνύει ότι τα φυτά είναι έξυπνα αλλά λειτουργούν σε διαφορετικό χρόνο από τα θηλαστικά.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, η επιστημονική κοινότητα απέδειξε πως τα φυτά διαθέτουν σεξουαλικότητα και ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, Ιταλοί και Σλοβάκοι ερευνητές αφήνουν άφωνους τους συναδέλφους τους, ανακοινώνοντας πως η κυτταρική δομή των φυτών εμφανίζει πολλές ομοιότητες με εκείνη του εγκεφάλου των ζώων.

«Σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων από τη Φλωρεντία, διαπιστώσαμε ηλεκτρική κινητικότητα στις ρίζες των φυτών. Αποφεύγουμε, συνεπώς, να μιλάμε για εγκέφαλο.

Προτιμούμε τον όρο κέντρο λήψεως αποφάσεων», σχολιάζει στη γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής της έρευνας Φράντισεκ Μπάλουσκα.



Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους με ρίζες αραβοσίτου, ο Σλοβάκος επιστήμονας, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, και ο Ιταλός συνάδελφός του Στέφανο Μανκούσο διαπίστωσαν ότι η κορυφή της ρίζας των φυτών αντιδρά στο φως ή σε ένα δηλητήριο. Γι αυτόν τον λόγο, εξηγούν οι επιστήμονες, οι ρίζες αλλάζουν πορεία μέσα στο υπέδαφος.

Μετάδοση πληροφοριών
Από την κορυφή της ρίζας, η πληροφορία περνά στη ζώνη ανάπτυξης του φυτού και έτσι το φυτό προσαρμόζει την πορεία του. Ο τρόπος λειτουργίας των φυτών, δηλαδή, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνο των ζώων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο βοτανολόγος Ντίτερ Φόλκμαν από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.

«Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή η σχέση μεταξύ ηλεκτρικών μηνυμάτων και των απαραίτητων δομών. Ομως, η ανακάλυψη των επιστημόνων μάς επιτρέπει να συνδέσουμε ηλεκτρικά μηνύματα με δομές που έχουν πολλές ομοιότητες με εκείνες του εγκεφάλου», υπογραμμίζει.

Τα ηλεκτρικά μηνύματα των φυτών μεταδίδονται σε υπερβολικά αργές ταχύτητες. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, για παράδειγμα, το ηλεκτρικό μήνυμα του φυτού διανύει λιγότερο από ένα εκατοστό. Στον ίδιο χρόνο, ένα μήνυμα στο νευρικό σύστημα ενός θηλαστικού διανύει χωρίς πρόβλημα 100 μέτρα.

«Τα φυτά έχουν 10 χιλιάδες φορές χαμηλότερη ταχύτητα», διατείνονται οι επιστήμονες και προσθέτουν πως δεν υστερούν σε εξυπνάδα, απλώς λειτουργούν σε διαφορετικό χρόνο.


Τελικά, μόνο οι πέτρες και οι πολιτικοί έχουν μείνει "άμυαλοι" στον πλανήτη!!!
Αν και οι πέτρες έχουν ακόμη ελπίδες να δικαιωθούν!!!

1 σχόλιο:

korinoskilo είπε...

πολυ φυσικο μου ακουγετε:))))

και το τελευταιο σχολιο ολα τα λεφτα:)


την καλημερα μου