Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

"Χαρτογραφήθηκε" to AIDS στην Ευρώπη



Την εξάπλωση του AIDS στην Ευρώπη κατάφερε να χαρτογραφήσει διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής Ελληνα βιοφυσικό.

Σύμφωνα με τον Δημήτριο Παρασκευή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις «εξαγωγικές» χώρες ανήκει μεταξύ άλλων τουριστικών χωρών η Ελλάδα, ενώ υπεύθυνοι για τη μετάδοση του ιού HIV στη «γηραιά ήπειρο» είναι οι μετακινήσεις των τουριστών και των μεταναστών από χώρα σε χώρα.

Σύμφωνα με την πρωτότυπη επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Retrovirology», οι μεγάλες χώρες εξαγωγής του ιού στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σερβία και η Ισπανία.

Αυτό σημαίνει ότι πλήθος τουριστών και μεταναστών φεύγουν μολυσμένοι από αυτές τις χώρες και μεταφέρουν τον ιό στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι ο ιός εξαπλώθηκε από τη χώρα μας σε άλλες επτά του εξωτερικού και από την Ισπανία σε πέντε χώρες.

Οσο για τις μεγάλες εισαγωγικές χώρες, σε αυτές περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Δανία και το Λουξεμβούργο.

Η Βρετανία, το Ισραήλ, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία είναι, σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα, τόσο «εισαγωγείς» όσο και «εξαγωγείς».

Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Πολωνίας οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εξάπλωση του AIDS γίνεται κυρίως μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν το 50% των φορέων του ιού της χώρας.

Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στα παραπάνω συμπεράσματα, αφού ανέλυσαν δείγματα από 17 ευρωπαϊκές χώρες και παρακολούθησαν την εξάπλωσή του πιο κοινού τύπου του ιού στην Ευρώπη, του HIV-1 υποτύπου Β.

«Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, πιθανώς εξαπλώνουν τον ιό μέσω των τουριστών που μολύνονται στη διάρκεια των διακοπών τους», εξήγησε ο Ελληνας βιοφυσικός, ενώ για την περίπτωση της Σερβίας διευκρίνισε ότι ο ιός πιθανότατα εξαπλώνεται από κατοίκους της που είναι ήδη φορείς του AIDS και ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

«Τα εθνικά προγράμματα υγείας δεν πρέπει να στοχεύουν μόνο στον πληθυσμό της χώρας αλλά και στους μετανάστες, τους επισκέπτες και τους τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν και πηγές και στόχους του ιού ΗΙV», είναι το μήνυμα της έρευνας.



Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Το βέβαιο είναι οτι το AIDS έχει γίνει ο φόβος και τρόμος για ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Και ενώ σε πολλές χώρες δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας ή πληροφόρηση για το θέμα ωστε οι πολίτες να μπορούν να προστατευτούν, στη δική μας δεν το βρίσκω πολύ λογικό για κάποιον να κολλήσει ή να μεταφέρει τον ιό σε κάποιον άλλον... Εκτός αν υπάρξει άλλου είδους περιστατικό στο οποίο δεν υπήρξε φυσιολογική σεξουαλική επαφή. Γι'αυτό... προφυλακτικά πάντα στην τσέπη, στην τσάντα, στο πορτοφόλι, στο σπίτι. Όχι οτι αν το κάνουμε με προφυλακτικό θα είμαστε 100% σίγουροι, αλλά τουλάχιστον δεν θα έχουμε το βάρος του "τι μαλάκας που ήμουν!!αφού το έλεγαν παντού. Χρησιμοποιείται πάντα προφυλάξεις!!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: