Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Το Φαινόμενο Του Θερμοκηπίου












Το φαινόμενο του θερμοκηπίου χτυπάει την πόρτα μας!! Μήπως είναι καιρός να ανοίξουμε την πόρτα (τα μάτια μας δηλαδή) και να δούμε οτί αυτο το θέμα, μας αφορά όλους και άμεσα??


Η Μεσόγειος έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Η κλιματική αλλαγή από το φαινόμενο του θερμοκηπίου χτυπάει την πόρτα μας, αφού σύμφωνα με έρευνα η Μεσόγειος είναι ένα από τα τρία μέρη του κόσμου, που έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις πρόκειται να εμφανίσει μεγάλες περιόδους ξηρασίας για τα επόμενα 1.000 χρόνια, ακόμα και εάν μειωθεί δραστικά και άμεσα η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, διαπιστώνει η νέα διεθνής περιβαλλοντική έρευνα.
Την έρευνα πραγματοποίησαν ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, οι οποίοι και ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες δεκαετίες τα επίπεδα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφικές ξηρασίες και αύξηση της στάθμης της θάλασσας, ανεξαρτήτως εάν κάποια στιγμή κατορθώσουμε να τα ελαττώσουμε. Δηλαδή, φτάσαμε πλέον στο σημείο όπου το φαινόμενο δεν μπορεί πια να αντιστραφεί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από αυτή την κατάσταση είναι η Μεσόγειος, οι δυτικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και η Νότια Αφρική. Σε αυτές τις περιοχές οι περίοδοι ξηρασίας θα είναι συνεχώς αυξανόμενοι, ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προβλέπεται διαρκής. Και μάλιστα όλα αυτά την ώρα που δεν υπολογίζεται το λιώσιμο των πάγων, που αναμφισβήτητα θα συντελέσει στην ακόμη πιο γρήγορη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν έπειτα από νέες αναλύσεις ότι το διοξείδιο του άνθρακα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από τα άλλα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Όσον αφορά την αγροτική παραγωγή και την πρόσβαση στον πόσιμο νερό, οι ξηρασίες που προβλέπονται τόσο στις προαναφερόμενες περιοχές, όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη, θα την επηρεάσουν αρκετά. Μάλιστα οι επιστήμονες αποκαλούν τις συγκεκριμένες προβλέψεις πολύ ανησυχητικές και παρατηρούν ότι ενώ οι κοινωνίες προσπαθούν να υιοθετήσουν καλύτερες γεωργικές τεχνικές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές, υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη ικανότητα να ξεπεραστεί η ξηρασία την ώρα που οι πληθυσμοί αυξάνονται.
Σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, θα έχει ως αποτέλεσμα μη αναστρέψιμες μελλοντικές αλλαγές στη γεωγραφία της Γης, καθώς πολλές παραλιακές περιοχές και νησιά θα καλυφθούν από τα νερά της θάλασσας. Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες είχαν ορίζοντα μερικών αιώνων, αλλά αυτή είναι η πρώτη που μελετά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις την επόμενη χιλιετία.
Όσον αφορά πάντως το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν πως το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να μένει στην ατμόσφαιρα περισσότερο από τα άλλα αέρια που το προκαλούν, γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν στη μείωση μιας άλλης ρυπαντικής ουσίας, της αιθάλης. Έρευνα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας δείχνει ότι ο περιορισμός της αιθάλης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη και ταυτόχρονα να αποτρέψει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Καθώς το 2009 θεωρείται μια κρίσιμη χρονιά για τις διεθνείς προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας που θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο, η πρόταση για τη μείωση της αιθάλης προσφέρει κάποιες ελπίδες για άμεση αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Η αιθάλη μόλις περιοριστεί η έκλυσή της, εξαφανίζεται πολύ γρήγορα από την ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με το διοξείδιο του άνθρακα που παραμένει εκεί για περισσότερο από 100 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: