Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Πλανήτης Γη: Βρετανία-Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων

Και ενώ τα σκάνδαλα στη χώρα μας δίνουν και παίρνουν (στην κυριολεξία!!) και οι υπεύθυνοι για αυτά αντί να την πληρώνουν ακριβά κάνουν διακοπές για να την σκαπουλάρουν γνωρίζοντας το κύριο γνώρισμα του Έλληνα (δηλ. είδηση πάνω από μήνα δεν συγκρατείται στον μέσο ελληνικό εγκέφαλο), στην Βρετανία οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα παραιτούνται και παίζει να ζητήσουν και συγνώμη... Κοίτα να δεις που θα φτάσουμε να ζηλεύουμε και τους "κρυόκωλους τους Άγγλους!!!


Έχοντας βρεθεί αντιμέτωπος με θύελλα επικρίσεων για το ρόλο του στο σκάνδαλο των βουλευτικών εξόδων που κλυδωνίζει τη βρετανική πολιτική ζωή, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Μάικλ Μάρτιν πρόκειται να υποβάλει παραίτηση εντός της ημέρας κατά πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο από το γραφείο του Μάικλ Μάρτιν.

Στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος που διέπει την κάλυψη των βουλευτικών δαπανών.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι αναμένει πως η συνάντηση θα λάβει χώρα κανονικά. Ακολούθως, στις 19:30, ο Γκόρντον Μπράουν πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Η φημολογούμενη παραίτηση του Μάικλ Μάρτιν προβλέπεται ότι θα εντείνει την κρίση που έχει ξεσπάσει στη βρετανική πολιτική μετά τις αποκαλύψεις που έφερε στο φως η εφημερίδα Daily Telegraph για τα δήθεν βουλευτικά έξοδα.

Σύμφωνα με πολλά βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Μάρτιν θα ανακοινώσει την παραίτησή του ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων γύρω στις 14.30 (τοπική ώρα, 16.30 ώρα Ελλάδας).

Ο 63χρονος Μάρτιν θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων που παραιτείται εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια. Κατέχει το αξίωμα αυτό από το 1999.

Τη Δευτέρα απολογήθηκε δημοσίως για το σκάνδαλο με τα αδικαιολόγητα έξοδα των βουλευτών, ωστόσο περισσότεροι από 20 βουλευτές απ' όλο το πολιτικό φάσμα υπέγραψαν το πρωί της Τρίτης πρόταση μομφής εις βάρος του.

Κατηγορείται από ορισμένους βουλευτές ότι επιχείρησε να κρατήσει μυστικό το σκάνδαλο, ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων μετρατρέπεται σε αποδιοπομπαίο τράγο για την υπόθεση που έχει φέρει σε δεινή θέση την κυβέρνηση Μπράουν.

Μέχρι στιγμής τρεις βουλευτές των Εργατικών έχουν «καρατομηθεί» στη δίνη του σκανδάλου, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Διακαιοσύνης Σαχίντ Μαλίκ, ο οποίος αποπέμφθηκε την περασμένη εβδομάδα εν αναμονή του σχετικού πορίσματος.

Οι Συντηρητικοί, διά του αρχηγού τους Ντέιβιντ Κάμερον ζητούν την άμεση προκήρυξη βουλευτικών εκλογών (είναι προγραμματισμένες για το Ιούνιο του 2010) ώστε να τερματιστεί η «παράλυση» στην οποία έχει οδηγηθεί η Βρετανία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: