Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Πλανήτης Γη: Αναβίωση των στρατοδικείων στο Γκουαντάναμο;


Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να δώσει το πράσινο φως για επανάληψη των στρατοδικείων για ορισμένους από τους κρατούμενους των φυλακών στο Γκουαντάναμο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ιδίου να μην δημοσιευθούν τελικά φωτογραφίες από τις διαφιλονικούμενες μεθόδους ανάκρισης κρατουμένων. Οι δίκες ενδέχεται να ξεκινήσουν και πάλι σε 4 μήνες, αφού προηγουμένως δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Στόχος είναι ένα ευνοϊκότερο νομικό καθεστώς για τους κρατούμενους. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Ρόμπερτ Γκίμπς: "Καταρχήν και πάνω από όλα ο πρόεδρος κάνει ο,τιδήποτε θεωρεί σημαντικό για την ασφάλεια των Αμερικανών. Τα στρατοδικεία έχουν άλλωστε μεγάλη παράδοση στις ΗΠΑ".
Η απόφαση Ομπάμα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ήλπιζαν ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο πρόεδρο, οι κρατούμενοι θα δικάζονταν πλέον σε κανονικά πολιτικά δικαστήρια. Άλλωστε, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο ίδιος ο Μπάρακ Ομπάμα είχε υποσχεθεί το κλείσιμο του Γκουαντάναμο εντός ενός έτους:

"Το μήνυμα που στέλνουμε σε όλο τον κόσμο», είχε πει τότε, «είναι ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να κινηθούν μόνιμα κατά της βίας και να δικάσουν τους τρομοκράτες. Αυτό θα το κάνουμε αποτελεσματικά και με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε". Ο Μπάρακ Ομπάμα θέτει πλέον συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη συνέχιση των στρατοδικείων. Έτσι θα απαγορεύεται για παράδειγμα η αξιοποίηση ομολογιών που έχουν προκύψει από βασανιστήρια. Παράλληλα οι κατηγορούμενοι αποκτούν περισσότερα δικαιώματα όσον αφορά την επιλογή συνηγόρων υπεράσπισης.

Μετάβαση από την πολιτική των ιδανικών στην ρεάλπολιτικ;Η αλλαγή πλεύσης του Μπάρακ Ομπάμα στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι απλώς «μετάβαση από την πολιτική των ιδανικών στην ρεάλπολιτικ», λέει από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Ντέιβιντ Γκέργκεν, που έχει διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος Αμερικανών προέδρων: "Όταν ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας σου βρίσκεσαι ξαφνικά αντιμέτωπος με σκληρές αποφάσεις, με μυστικά έγγραφα, με στοιχεία που έχεις από συνομιλίες με τους επικεφαλής του στρατού, με όλα αυτά δηλαδή που δεν γνωρίζεις όταν είσαι ακόμη υποψήφιος, τότε κάνεις αυτό που έκαναν και οι περισσότεροι προκάτοχοί σου, γίνεσαι ρεαλιστής".


Για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων κάνει λόγο η Κριστίν Χάσκεϊ, δικηγόρος ενός κρατούμενου στο Γκουαντάναμο. "Στον προεκλογικό του αγώνα", υπενθυμίζει η ίδια, "ο Ομπάμα είχε πει ότι τα στρατοδικεία αυτά είναι φρικτά και πως η κυβέρνηση Μπους δεν έπρεπε να είχε προχωρήσει στη σύσταση τους. Από πολιτική σκοπιά έχει αθετήσει μία υπόσχεσή του". Η αλλαγή πλεύσης του Μπάρακ Ομπάμα στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι απλώς «μετάβαση από την πολιτική των ιδανικών στην ρεάλπολιτικ», λέει από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Ντέιβιντ Γκέργκεν, που έχει διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος Αμερικανών προέδρων: "Όταν ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας σου βρίσκεσαι ξαφνικά αντιμέτωπος με σκληρές αποφάσεις, με μυστικά έγγραφα, με στοιχεία που έχεις από συνομιλίες με τους επικεφαλής του στρατού, με όλα αυτά δηλαδή που δεν γνωρίζεις όταν είσαι ακόμη υποψήφιος, τότε κάνεις αυτό που έκαναν και οι περισσότεροι προκάτοχοί σου, γίνεσαι ρεαλιστής". Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, στο Γουαντάναμο βρίσκονται σήμερα 242 κρατούμενοι, 20 εξ΄ αυτών πρόκειται να δικαστούν, ενώ ένα μεγάλο μέρος πρόκειται να απελαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: